• Arheološka dediščina
  Arheološka dediščina
 • Naravne znamenitosti
  Naravne znamenitosti
 • Naravne vrednote
  Naravne vrednote
 • Sakralna dediščina
  Sakralna dediščina
 • Spomeniki NOB
  Spomeniki NOB
 • Stavbe
  Stavbe
 • Turistična ponudba
  Turistična ponudba
 • Zemljevid z označenimi lokacijami
  Zemljevid z označenimi lokacijami

Jubilejni 10. Jožefov sejem v Škalah, načrtovan za nedeljo, 21. marca 2021, pri cerkvi sv. Jožefa v Škalah, bo drugačen, kot je bilo prvih devet sejmov. Zaradi omejitev zbiranja in drugih omejitev, ki onemogočajo normalno druženje in druge aktivnosti, pri cerkvi sv. Jožefa v Škalah ne bomo mogli postaviti stojnic in pripraviti spremljevalnega dogajanja.

Toda sejem vseeno bo. Drugačen, kot pač narekuje ta čudni čas epidemije.

Pripravili smo virtualno predstavitev vseh lokalnih mojstrov in ponudnikov, ki so doslej sodelovali na Jožefovem sejmu v Škalah in so bili z gradivi in informacijami pripravljeni sodelovati tudi letos. Stojnica vsakega razstavljavca oziroma ponudnika je predstavljena v besedi in sliki. Dodali smo tudi njihove kontakte, da jih lahko poiščete in o njih izveste še kaj več.

 

Stojnica 1: GLINŠEK, čebelarstvo

Pri Glinškovih v Škalah sta čebelarja Miran in Vid Glinšek, občasno pa jima pomagajo čebelariti ostali družinski člani.
Miran je predsednik čebelarskega društva Mlinšek Velenje, ki bo kmalu dopolnilo stoletnico delovanja ter aktiven član v čebelarski zvezi SA-ŠA in Čebelarski zvezi Slovenije.
Čebelarijo v raznih panjskih sistemih v stacionarnem in prevoznem čebelnjaku. Čebelja paša je mešana in odvisna od posameznega leta. Tako največ točijo mešanico kostanjevega in lipovega medu ter cvetlični in gozdni med. Pridelajo tudi nekaj propolisa in cvetnega prahu, izdelujejo medeni liker, pečejo medenjake, izdelujejo kreme in sveče…
V Sloveniji čebelarimo s krajnsko sivko, ki je avtohtona čebela. Odlikuje se po delavnosti, skromnosti, mirnosti in odlični orientaciji. Čebele v naravi nabirajo nektar in mano ter ju v panju predelajo v med.
In kakšno je delo čebelarja? Čebelarjenje je način življenja. Zahteva veliko znanja, ljubezni do narave, pridnosti, skrbnosti in vztrajnosti (slabe letine se kar vrstijo, čebele pa zelo ogrožajo zajedalske varoje, razne bolezni in onesnažena narava).
Čebelar čebelam pomaga , da laže preživijo zimo, pobira roje, vzreja nove matice, pripravlja nove satne osnove (topi star vosek, izdeluje satnice, žiči sat. okvirje..), pregleduje sate, izrezuje trotovino, čebele zdravi, krmi (ko odvzame del nabranega medu),se izobražuje in prenaša znanje na mlajše rodove.
Poglavitna vloga čebel v naravi je opraševanje različnih vrst rastlin, zato jih varujmo.
Čebelam lahko pomagamo tako, da:
-zmanjšamo uporabo škropiv, škodljivih za čebele oz. jih sploh ne uporabljamo ( če že, pa škropimo zjutraj ali zvečer),
-na svoje vrtove uvajamo ekološko pridelavo,
-sejemo in sadimo medovite rastline.
Naj medi!

Kontakt:
Miran Glinšek
Škale 65
3320 Velenje
GSM: 041 764 319

cebelarstvo_glinsek 1
cebelarstvo_glinsek 1 cebelarstvo_glinsek 1
cebelarstvo_glinsek 2
cebelarstvo_glinsek 2 cebelarstvo_glinsek 2
cebelarstvo_glinsek 3
cebelarstvo_glinsek 3 cebelarstvo_glinsek 3

 

Stojnica 2: KARNIČNIK, turistična kmetija

Turistična kmetija Karničnik leži na koncu vasi Hrastovec. Na kmetiji redijo krško- poljske svinje, govedo črni angus (meso višje kakovosti), imajo pa tudi čebele. Na tradicionalni način predelujejo meso v suhe mesnine, ki jih lahko kupite na kmetiji. Svojim gostom nudijo domačo hrano: juho, pečenko in krompir iz krušne peči, skutine štruklje, za sladico pa njihovo posebnost- slivov štrudl. Leta 2015 so v akciji »S kmetije za vas« dobili zlato priznanje Kmetijsko gozdarske zbornice in revije Kmečki glas. V letu 2020 so dobili naziv Naj Veseljakova kmetija 2020.
Domača hrana, lep ambient in narava vas vabijo, da jih obiščete. S kmetije vodi veliko poti na okoliške hribe z zelo lepim razgledom na Šaleško dolino. Na kmetiji je spomenik NOB in Karničnikova kapelica. Oboje je vpisano v Register kulturne dediščine.
Dostop do njih je možen z avtobusom. Sprejmejo do 60 ljudi in delajo po predhodnem naročilu.

Kontakt:
Turistična kmetija Karničnik
Hrastovec 36
3320 Velenje
GSM: 031 370 728

karnicnik 1
karnicnik 1 karnicnik 1
karnicnik 2
karnicnik 2 karnicnik 2
karnicnik 3
karnicnik 3 karnicnik 3

 

Stojnica 3: MIKLAVŽINA DARJA, domače dobrote s Strževe domačije

Z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji se Darja ukvarja že od leta 2012. Pred tem je bila 12 let zaposlena v kuhinji gostinstva.
Peče več vrst peciva- čajnega in svežega, potice, kruh, torte, slaščice, testenine, sokove. Pripravlja tudi razne pogostitve. Prodaja na domu, vsako soboto pa na velenjski mestni tržnici in na različnih prireditvah.
Veselje do peke ima že iz šolskih klopi in še vedno nadgrajuje znanje na različnih tečajih. Za to delo je navdušila tudi hčerko, ki je izredno nadarjena za peko in kuharstvo. Le-ta obiskuje šolo gastronom hotelir.
Izdelki, ki jih ustvarja, so z narejeni z ljubeznijo. Pri tem uporablja domače sestavine.
Poskusite njene dobrote, ne bo vam žal.

Kontakt:
Darja Miklavžina
Škale 78
3320 Velenje
GSM:041 942 794

miklavzina_darja 1
miklavzina_darja 1 miklavzina_darja 1
miklavzina_darja 2
miklavzina_darja 2 miklavzina_darja 2
miklavzina_darja 3
miklavzina_darja 3 miklavzina_darja 3

 

Stojnica 4: REDNAK, vinogradništvo

Pred štiridesetimi leti so v vasi Klokočovnik pri Ločah kupili star vinograd. Obdelujejo preko 1700 trt. Vinska trta je zahtevna rastlina, ki jo je potrebno skrbno negovati od pomladi do pozne jeseni. Delo v vinogradu se prične z rezjo, sledi pletev, privezovanje mladic – špironov, zoprno škropljenje in trgatev. Trgatev je običajno lep družinski praznik. Na trgatev povabijo sosede, sorodnike in prijatelje. Takrat se poveselijo, zapojejo in tudi zaplešejo ob zvokih harmonike.
Pridelujejo bela sladka aromatična vina (traminec, sauvignon, rumeni muškat in kerner). Če je dobra letina pridelajo preko 2000 litrov vinskega mošta. Negovanje mošta je zelo zahtevno delo. Da znajo v kleti dobro delati, dokazujeta dve priznanji za kletarja leta v vinogradniškem društvu Šmartno ob Paki. Viške vina prodajo znancem in sosedom.
Obiščite in poizkusite njihova dobra vina. Kvaliteto le-teh potrjuje preko 40 priznanj in medalj vinogradniškega društva Šmartno ob Paki.

Kontakt:
Rednak Branko, Elica
Škale 96
3320 Velenje
GSM: 031 337 108

rednak 1
rednak 1 rednak 1
rednak 2
rednak 2 rednak 2
rednak 3
rednak 3 rednak 3

 

Stojnica 5: RŽEN JOŽE, mojster obdelave lesa

Ljubezen do lesa je začutil že kot otrok, a je svoje želje lahko uresničil šele po upokojitvi. Počasi je kupoval potrebno orodje in si uredil prostor za ustvarjanje.
Prve izdelke je izdelal za domačo porabo (kuhinjske deske, kuhalnice, podstavke…). S svojimi izdelki je obdaroval in razveseljeval bližnje in prijatelje. Zdaj izdeluje tudi izdelke po naročilu znancev (kolovrate, mesoreznice, lestve, ure...)
Če ima čas, se poigra tudi s kompozicijami, prilagojenimi za prireditve Društva REVIVAS Škale in za razstave na njihovih sejmih.
Želi si, da bi mu zdravje dopuščalo čim daljše ustvarjanje in uživanje pri oblikovanju lesa.

Kontakt:
Jože Ržen
Škale 94
3320 Velenje
GSM: 068 198 989

rzen 1
rzen 1 rzen 1
rzen 2
rzen 2 rzen 2
rzen 3
rzen 3 rzen 3

 

Stojnica 6: ŠILC GREGOR, Šili testenine

Šili testenine so testenine z zgodbo o družinskem podjetju, ki danes ponuja široko paleto oblik in okusov domačih testenin.
Osnova za testo so vedno trda pšenica Durum, ki je značilne zlate barve in slovenska jajca pašne reje. Testenine sušijo naravno, na lesenih sitih ter tako spremljajo pristen vonj in okus po domačnosti. Za njih testenine niso le hitro pripravljen obrok, so hrana za dušo, kjer ustvarjalnost ne pozna meja.

Obiščite jih v butični trgovinici v Škalah in izberite svoje najljubše: ajdove, špinačne, pirine široke rezance, morda tagliatele z dodanim čilijem, bučnimi semeni ali pa toskanskimi začimbami. Svedrčke in špagete za najmlajše, za ljubitelje morja tagliatele s sipinim črnilom, za posebno sladico pa si lahko pripravite čokoladne testenine z vaniljevo kremo, oreščki in sladoledom.
Domače, butično, na vilico navito.

Vljudno vabljeni tudi na njihove spletne poličke: ww.silitestenine.si

Kontakt:
Gregor Šilc
Kavče 69
3320 Velenje
GSM: 041 670 879

sili 1
sili 1 sili 1
sili 2
sili 2 sili 2
sili 3
sili 3 sili 3

 

Stojnica 7: VIDMAR JOŽICA, ročna dela

Jožica Vidmar je s prehodom v tretje življenjsko obdobje našla poslanstvo v ročnem ustvarjanju. Nemir je bil tisti, ki jo je vodil v ustvarjanje, tako v glini, kot v drugih ročnih delih. Želela je pokazati, kaj je moč rok, misli in uma in potrpežljivosti. Želja za prihodnost imamo ljudje vedno preveč, pohlep po več in več nam nemalokrat zamegli pogled. A z leti postane človek skromen v svojih željah. Preprosto si želi videti in postoriti še kaj lepega, dobrega.
Čas je za posameznika relativen pojem. Jožica Vidmar ga zapolnjuje z ustvarjanjem v glini in z vezenjem. Eno se prepleta z drugim. Meje praktično ni, meja je le medij, s katerim ustvarja.
Enkrat ji je najljubša glina, ki je eden najstarejših naravnih materialov in ponuja neslutene možnosti ustvarjanja in razvijanja kreativnosti, drugič so to igla, nit in bela bombažna podlaga, na kateri bodo nastali zanimivi vzorci.
Akademski slikar Denis Senegačnik je o njenih delih zapisal: »Velik razpon se občuti ob njenih stvaritvah. Je trdnost v njeni glini in mehkoba, rahločutnost pri vezenju izjemnih ročnih del. Ti neskončni preskoki nam ponujajo občutke vznesenosti ustvarjalke, ki ustvarja tam, kjer ji ustreza in takrat, ko ona želi. Ni prisile, je le sproščenost.

Kontakt:
Jožica Vidmar
Škale 16a
3320 Velenje
GSM. 041 879 575

vidmar 1
vidmar 1 vidmar 1
vidmar 2
vidmar 2 vidmar 2
vidmar 3
vidmar 3 vidmar 3Stojnica 8: Društvo REVIVAS Škale, sekcija izdelovalk rož iz krep papirja

Leta 2014 je bilo društvo REVIVAS Škale v Register nesnovne kulturne dediščine vpisano kot nosilec izdelovanja papirnatih rož in izdelovanja cvetnonedeljskih butar. Sekcija izdelovalk rož iz krep papirja je bila znotraj društva uradno ustanovljena leta 2016, čeprav so posamezne članice s svojimi spretnostmi pri različnih projektih sodelovale že prej. Znanje so članice večinoma pridobile že v mladosti od svojih mater in babic, kasneje pa so nekatere svoje spretnosti nadgradile tudi na raznih tečajih.
S svojimi izdelki so se članice že v letu 2015 prvič predstavile na vseslovenski razstavi rož iz krep papirja na Vranskem in od takrat redno razstavljajo na vseh pomembnejših sejmih in okoliških prireditvah. Sekcija redno izvaja različne delavnice in predstavitve izdelovanja rož, med njihove vidnejše kreativne projekte pa spada izdelava grba Mestne občine Velenje ter znaka društva REVIVAS, okrasitev kapele na Velenjskem gradu in okrasitev kapelice pri podružnični cerkvi Sv. Jožefa v Škalah. Sekcijo danes sestavlja 8 članic, ki umetelno izdelujejo najrazličnejše cvetje, svoj navdih pa iščejo v naravi.
Podrobnejšo predstavitev članic sekcije najdete tukaj.

Kontakt:
Društvo REVIVAS Škale
Škale 85 b
3320 Velenje
GSM: 070 720 242
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

sekcija_izdelovalke_roz 1
sekcija_izdelovalke_roz 1 sekcija_izdelovalke_roz 1
sekcija_izdelovalke_roz 2
sekcija_izdelovalke_roz 2 sekcija_izdelovalke_roz 2
sekcija_izdelovalke_roz 3
sekcija_izdelovalke_roz 3 sekcija_izdelovalke_roz 3

Fotografije so prispevali Zvone Kodrun, Oskar Sovinc in ponudniki-razstavljavci.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Škale 85b, 3320 Velenje, Slovenija

info@revivas-skale.si

041-673-334

https://revivas-skale.si/