• Arheološka dediščina
  Arheološka dediščina
 • Naravne znamenitosti
  Naravne znamenitosti
 • Naravne vrednote
  Naravne vrednote
 • Sakralna dediščina
  Sakralna dediščina
 • Spomeniki NOB
  Spomeniki NOB
 • Stavbe
  Stavbe
 • Turistična ponudba
  Turistična ponudba
 • Zemljevid z označenimi lokacijami
  Zemljevid z označenimi lokacijami

Članice sekcije izdelovalk rož iz krep papirja skrbijo za ohranjanje pomembnega dela dediščine našega kraja. Z delavnicami, ki jih organizirajo same ali so nanje povabljene s strani drugih organizatorjev, prenašajo svoje znanje na mlajše rodove. Prisotne so na tematskih razstavah po Sloveniji, skoraj vedno pa popestrijo tudi predstavitve in dogodke društva. Poskrbele so za nekaj posebnih aranžmajev in izdelkov, ki so lahko v ponos tako njim kot društvu. Skupaj zmorejo marsikaj, vsaka zase pa se lahko pohvali še s kakšnim izdelkom, na katerega je še posebej ponosna. V nadaljevanju kratek povzetek njihovih spretnosti in posebnosti pri izdelavi rož iz krep papirja.

Hedvika Cerkovnik, Škale 85, Velenje
Hedvika Cerkovnik se je z izdelavo papirnatih rož začekla ukvarjati precej pred letom 2000. Ob upokojitvi se je pridružila krožku Univerze za 3. življenjsko obdobje v Velenju, kjer se je naučila osnovnih veščin in pridobila spretnosti. Pridobljeno znanje je nato nadgrajevala sama in na osnovi lastnih modelov začela ustvarjati posamezne cvetove in šopke.
Pripravlja aranžmaje za različne prireditve in slavja, posebej pa je znana po svojih bidermajerskih šopkih, v katere vpleta imitacije travniških in poljskih rož: marjetic, plavic, makov ipd. Včasih šopek oplemeniti tudi s šlajerjem, žitnimi klasi, pušpanom ipd., ki poleg krep papirja in žice predstavljajo glavni material za izdelavo. Njena posebnost so tudi vrtnice. Izdeluje tudi naprsne šopke.
Nepogrešljivo orodje pri delu so ji škarje in kvačka, medtem ko lepilo uporablja le zelo redko.
Njeni izdelki krasijo domove (tudi bogkove kote), pogosto društvo z njimi popestri različne razstave. Redno jo vabijo v vrtce in šole, prav tako je nepogrešljiva na delavnicah, ki jih organizira društvo REVIVAS. Svoje znanje in izkušnje rada prenaša vsem, ki jih izdelava papirnatih rož zanima.

Angela Jan, Škale 61 b, Velenje
Angela Jan je v mladosti veliko časa preživela v družbi babice, ki je bila priznana izdelovalka papirnatih rož. Pomagala ji je krasiti cerkev in križ-znamenje, svojim sorodnikom pa je za praznike redno podarjala lastnoročno izdelane šopke. Po smrti babice je izdelavo papirnatih rož povsem opustila. Po operaciji roke leta 2004 se je tega znova lotila, sprva iz terapevtskih razlogov, kasneje pa je začela uživati v ustvarjanju. Je v bistvu samouk, pri čemer seveda uporablja davno pridobljeno znanje, a rada poudari, da ji je žal, ker babici ni bolj gledala pod prste. Posnema cvetove, ki jih vidi v naravi, po svoje pa včasih prilagodi barve. Izdeluje samostojne rože in šopke. Loti se tudi cvetov, ki niso najbolj običajni med izdelovalkami (teloh, encijan, planika, šmarnica, magnolija ipd.) in večjih aranžmajev. Na predstavitvah zbuja največ pozornosti njen rdeč nagelj, ki si ga je zamislila čisto po svoje.
Poleg krep papirja, žice in lepila uporablja tudi različne oporne materiale (palčke, vejice ipd.), ki so trenutno na razpolago (v naravi ali v moževi delavnici). Nepogrešljivo orodje pri izdelavi so škarje, kvačka in klešče. Za utrjevanje cvetov včasih uporabi vosek, včasih pa tudi lak-sprej.
Njeni cvetovi so obvezno darilo sorodnikom in prijateljem ob praznikih. Svoje znanje prenaša tudi na mlajše – v krogu družine ali na delavnicah, ki jih organizira društvo REVIVAS Škale.

Marija Pušnik, Hrastovec 39 a, Velenje
Marija Pušnik se je veščine izdelave papirnatih rož naučila kmalu po letu 2000 v krožku Univerze za 3. življenjsko obdobje v Velenju. Nekaj osnovnih spretnosti pa se je naučila že prej od mame, ki se je z izdelavo rož veliko ukvarjala. Marija izdeluje rože iz krep papirja, za izdelavo uporablja tudi žico, trak in lepilo. Nepogrešljivo orodje so navadne in cik-cak škarje ter klešče.
Marija izdeluje več vrst vrtnic in nageljčkov, pa tudi narcise, irise, ivanjščice ter številno drugo vrtno in poljsko cvetje. Največkrat s svojimi izdelki krasi kapele in bogkove kote, izdeluje pa tudi šopke za različne priložnosti.
Svoje znanje in izkušnje rada prenaša vsem, ki jih izdelava papirnatih rož zanima. Sodeluje na delavnicah, ki jih organizira društvo REVIVAS Škale.

Lojzka Ocepek, Hrastovec 39, Velenje
Lojzka Ocepek je nekaj osnov izdelave rož iz krep papirja spoznala že v otroštvu, ko je opazovala teto pri njenem delu. Veselje do izdelave rož iz krep papirja je znova začutila v zrelih letih, zato se je kmalu po letu 2000 priključila krožku Univerze za 3. življenjsko obdobje v Velenju, kjer se je dejansko naučila te veščine. Izdeluje vrtnice, nageljčke, lilije in drugo cvetje. S svojimi izdelki je krasila cerkve, izdeluje pa tudi venčke za razpela. Veliko njenih izdelkov pristane pri sorodnikih in prijateljih, z njimi pa popestri tudi prireditve in predstavitve društva REVIVAS Škale.

Emilija Milena Blažič, Stanetova cesta 34, Velenje
Milena Blažič se je z izdelovanjem rož iz krep papirja seznanila že v otroških letih, ko je opazovala svojo mamo pri izdelavi vrtnic in nageljnov, večinoma namenjenih za pogrebne vence. V zrelih letih jo je za to delo znova navdušila Mara Brešar, ki je obvladala veliko različnih tehnik in jo tudi veliko naučila. Poleg tega se je Milena z brskanjem po knjižnici in spremljanjem literature tudi samostojno izpopolnjevala.

Mileno Blažič odlikujeta dobro posnemanje narave in filigranska natančnost izdelave. Vsak cvet, ki ga najde v naravi in ji je zanimiv, je sposobna imitirati. Pri delu uporablja različne materiale (krep papir, svilen papir, žice, lesno lepilo,...) in orodje (nož, klešče, kvačko,....).
Njena posebnost so miniaturni cvetovi, za katere je potrebno res veliko izkušenj in potrpljenja. Rada dela tematske aranžmaje za različne priložnosti, svoje umetnine pa velikokrat uporabi kot okras na oblačilih, voščilnicah ipd. Znana je tudi po venčkih za bogkove kote.

Milena s svojimi izdelki sodeluje na tematskih razstavah sekcije, nepogrešljiva je tudi na delavnicah in predstavitvah, ki jih pripravlja sama sekcija ali društvo.

Bogomira Sevšek, Foitova 8, Velenje
Bogomira Sevšek se je večine ročnih spretnosti naučila od svoje mame, ki je bila šivilja. Poleg šivanja in vezenja prtov (predvsem tehnike richelieu) obvlada tudi pletenje in kvačkanje. Izdeluje miniaturne izdelke za različne priložnosti (npr. velikonočne zajčke, pletene kužke). Znana je tudi po voščilnicah, na katere z zlato nitjo všiva motive, pa seveda po izdelkih iz krep papirja.

Bogomira Sevšek je osnovno znanje izdelovanja rož iz krep papirja povzela po svoji mami, kateri je že v mladih letih pomagala, med drugim tudi pri izdelavi žalnih vencev. Znanja in spretnosti je izpopolnila v krožku Univerze za 3. življenjsko obdobje v Velenju, ki se mu je pridružila še pred letom 2000. Kasneje se je izpopolnjevala sama. Pridno ustvarja tudi v sklopu sekciji izdelovalk rož iz krep papirja v našem društvu.

Pod njenimi rokami nastajajo številni cvetovi vseh barv in oblik, ki zbujajo pozornost na razstavah in predstavitvah društva. Rada pripravi posebne aranžmaje ali se loti prav posebnih kompozicij, pri katerih poleg krep papirja uporablja tudi druge materiale, predvsem naravne (mah, veje idr.). Predvsem je ponosna na svojo magnolijo in češnjevo drevesce.

Jožica Brešar, Hrastovec 29, Velenje
Jožica Brešar se je osnov izdelovanja rož iz krep papirja naučila od svoje mame, ki je bila znana izdelovalka priložnostnih aranžmajev, od poročnih šopkov do pogrebnih vencev. Izjemne ročne spretnosti, radovednost in želja po ustvarjanju vedno nečesa novega so pripomogle k temu, da je paleta njenih izdelkov res zelo široka. Še vedno pa med njimi izstopajo krizanteme in sončnice. Uporablja tudi čedalje redkejšo tehniko voskanja, ki zaščiti cvetove pred vlago in svetlobo.

Jožica Brešar aktivno sodeluje na vseh razstavah in predstavitvah sekcije, kakor tudi pri drugih dogodkih društva. Zasnovala je okrasitev kapele Sv. Jurija na Velenjskem gradu (leta 2018) in okrasitev kapele Žalostne Matere Božje pri škalski cerkvi (leta 2019) ter številne male umetnine, ki jih je društvo uporabilo pri svojih dogodkih: slovenski šopek za nekdanje učiteljice v Škalah, vrtnice za prejemnike priznanj, štiriperesne deteljice za udeležence skupščine itd. Društvo pa ji je hvaležno predvsem za dva izdelka iz krep papirja, ki ju je zasnovala in v njuno nastajanje vložila največ truda: znak društva REVIVAS Škale in grb Mestne občine Velenje. Oba s ponosom uporabljamo na vseh pomembnejših dogodkih.

Klara Jan, Škale 61 b, Velenje
Klara Jan ima najboljšo učiteljico kar doma. Že v rosnih letih je gledala pod prste svoji babici in jo
poskušala posnemati. Ostalim članicam sekcije je v veliko pomoč pri pripravi posebnih aranžmajev za razstave in druge dogodke. Izdelala je posebno razstavno stojalo za predstavitev miniatur članic sekcije, predstavitveni okvir z imeni ter idejno zasnovala okrasitev kapelice pri cerkvi v Škalah.
V zadnjih letih skrbi za aranžiranje stojnic na večjih razstavah in predstavitvah sekcije, deluje pa tudi kot namestnica predstavnice sekcije.

1_predstavitev_sekcije_2021
1_predstavitev_sekcije_2021 1_predstavitev_sekcije_2021
2_predstavitev_sekcije_2021
2_predstavitev_sekcije_2021 2_predstavitev_sekcije_2021
3_predstavitev_sekcije_2021
3_predstavitev_sekcije_2021 3_predstavitev_sekcije_2021
4_predstavitev_sekcije_2021
4_predstavitev_sekcije_2021 4_predstavitev_sekcije_2021
5_predstavitev_sekcije_2021
5_predstavitev_sekcije_2021 5_predstavitev_sekcije_2021
6_predstavitev_sekcije_2021
6_predstavitev_sekcije_2021 6_predstavitev_sekcije_2021
7_predstavitev_sekcije_2021
7_predstavitev_sekcije_2021 7_predstavitev_sekcije_2021
8_predstavitev_sekcije_2021
8_predstavitev_sekcije_2021 8_predstavitev_sekcije_2021
9_predstavitev_sekcije_2021
9_predstavitev_sekcije_2021 9_predstavitev_sekcije_2021
10_predstavitev_sekcije_2021
10_predstavitev_sekcije_2021 10_predstavitev_sekcije_2021
11_predstavitev_sekcije_2021
11_predstavitev_sekcije_2021 11_predstavitev_sekcije_2021
12_predstavitev_sekcije_2021
12_predstavitev_sekcije_2021 12_predstavitev_sekcije_2021
13_predstavitev_sekcije_2021
13_predstavitev_sekcije_2021 13_predstavitev_sekcije_2021
14_predstavitev_sekcije_2021
14_predstavitev_sekcije_2021 14_predstavitev_sekcije_2021
15_predstavitev_sekcije_2021
15_predstavitev_sekcije_2021 15_predstavitev_sekcije_2021
16_predstavitev_sekcije_2021
16_predstavitev_sekcije_2021 16_predstavitev_sekcije_2021
17_predstavitev_sekcije_2021
17_predstavitev_sekcije_2021 17_predstavitev_sekcije_2021
18_predstavitev_sekcije_2021
18_predstavitev_sekcije_2021 18_predstavitev_sekcije_2021
19_predstavitev_sekcije_2021
19_predstavitev_sekcije_2021 19_predstavitev_sekcije_2021
20_predstavitev_sekcije_2021
20_predstavitev_sekcije_2021 20_predstavitev_sekcije_2021
21_predstavitev_sekcije_2021
21_predstavitev_sekcije_2021 21_predstavitev_sekcije_2021
22_predstavitev_sekcije_2021
22_predstavitev_sekcije_2021 22_predstavitev_sekcije_2021
23_predstavitev_sekcije_2021
23_predstavitev_sekcije_2021 23_predstavitev_sekcije_2021
24_predstavitev_sekcije_2021
24_predstavitev_sekcije_2021 24_predstavitev_sekcije_2021
25_predstavitev_sekcije_2021
25_predstavitev_sekcije_2021 25_predstavitev_sekcije_2021
26_predstavitev_sekcije_2021
26_predstavitev_sekcije_2021 26_predstavitev_sekcije_2021
27_predstavitev_sekcije_2021
27_predstavitev_sekcije_2021 27_predstavitev_sekcije_2021
28_predstavitev_sekcije_2021
28_predstavitev_sekcije_2021 28_predstavitev_sekcije_2021
29_predstavitev_sekcije_2021
29_predstavitev_sekcije_2021 29_predstavitev_sekcije_2021
30_predstavitev_sekcije_2021
30_predstavitev_sekcije_2021 30_predstavitev_sekcije_2021
31_predstavitev_sekcije_2021
31_predstavitev_sekcije_2021 31_predstavitev_sekcije_2021
32_predstavitev_sekcije_2021
32_predstavitev_sekcije_2021 32_predstavitev_sekcije_2021
33_predstavitev_sekcije_2021
33_predstavitev_sekcije_2021 33_predstavitev_sekcije_2021
34_predstavitev_sekcije_2021
34_predstavitev_sekcije_2021 34_predstavitev_sekcije_2021
35_predstavitev_sekcije_2021
35_predstavitev_sekcije_2021 35_predstavitev_sekcije_2021
36_predstavitev_sekcije_2021
36_predstavitev_sekcije_2021 36_predstavitev_sekcije_2021
37_predstavitev_sekcije_2021
37_predstavitev_sekcije_2021 37_predstavitev_sekcije_2021
38_predstavitev_sekcije_2021
38_predstavitev_sekcije_2021 38_predstavitev_sekcije_2021
39_predstavitev_sekcije_2021
39_predstavitev_sekcije_2021 39_predstavitev_sekcije_2021
40_predstavitev_sekcije_2021
40_predstavitev_sekcije_2021 40_predstavitev_sekcije_2021
41_predstavitev_sekcije_2021
41_predstavitev_sekcije_2021 41_predstavitev_sekcije_2021
42_predstavitev_sekcije_2021
42_predstavitev_sekcije_2021 42_predstavitev_sekcije_2021
43_predstavitev_sekcije_2021
43_predstavitev_sekcije_2021 43_predstavitev_sekcije_2021
44_predstavitev_sekcije_2021
44_predstavitev_sekcije_2021 44_predstavitev_sekcije_2021
45_predstavitev_sekcije_2021
45_predstavitev_sekcije_2021 45_predstavitev_sekcije_2021
46_predstavitev_sekcije_2021
46_predstavitev_sekcije_2021 46_predstavitev_sekcije_2021
47_predstavitev_sekcije_2021
47_predstavitev_sekcije_2021 47_predstavitev_sekcije_2021
48_predstavitev_sekcije_2021
48_predstavitev_sekcije_2021 48_predstavitev_sekcije_2021

Fotografije so prispevali Jožica Brešar, Marija Glinšek, Angela Jan, Zvone Kodrun, Vera Pogačar in Oskar Sovinc.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Škale 85b, 3320 Velenje, Slovenija

info@revivas-skale.si

041-673-334

https://revivas-skale.si/