• Arheološka dediščina
  Arheološka dediščina
 • Naravne znamenitosti
  Naravne znamenitosti
 • Naravne vrednote
  Naravne vrednote
 • Sakralna dediščina
  Sakralna dediščina
 • Spomeniki NOB
  Spomeniki NOB
 • Stavbe
  Stavbe
 • Turistična ponudba
  Turistična ponudba
 • Zemljevid z označenimi lokacijami
  Zemljevid z označenimi lokacijami

Jesen na vasi – za zaključek še razstava starih fotografij kmečkih opravil v Knjižnici Velenje

Peto leto zapored nam je uspelo pripraviti zanimivo etnološko-zabavno prireditev na temo spravila pridelkov ter se predstaviti na mestni tržnici v Velenju. A letošnja JESEN NA VASI je bila vsebinsko precej obogatena in živahnejša. Izbrana posebna tema sicer ni ravno odražala posebnosti jeseni, saj je bila letina jabolk v primerjavi z lansko precej slabša. Vendar je bilo jabolk dovolj tako za razstavo kot za prikaz tolčenja in prešanja, prikaz izdelave lesenih zabojev - gajbic pa je temo lepo zaokrožil. Lokalni ponudniki so poskrbeli za pogostitve in nagrade ter simpatično predstavitev na stojnicah. Glasba, pokušine in zabavne igre so še popestrile dogajanje tako pri Kelherjevem kozolcu kot na mestni tržnici.

Še posebej pa nas veseli, da se je v sklopu projekta JESEN NA VASI zbralo in predstavilo zelo zanimivo gradivo: likovna dela otrok na temo JESEN ter stare fotografije kmečkih opravil. Gradivo smo obdelali tako, da ga bomo lahko še večkrat predstavili javnosti.

Preko 80 starih fotografij kmečkih opravil, ki so jih prispevali domačini in člani društva, si je do konca oktobra letos že možno ogledati v Knjižnici Velenje. Razstavo smo postavili na Sončni steni in ji dali naslov NA KMETIJI JE(BILO) LEPO. Prijazno vabljeni k ogledu!

plakat_na_kmetiji_je_bilo_lepo...
plakat_na_kmetiji_je_bilo_lepo_2015 plakat_na_kmetiji_je_bilo_lepo_2015

2_nedeljsko_popoldne_v_ sadovn...
2_nedeljsko_popoldne_v_ sadovnjaku_lipnik_edo 2_nedeljsko_popoldne_v_ sadovnjaku_lipnik_edo
3_spravilo_sena_jan_slavko
3_spravilo_sena_jan_slavko 3_spravilo_sena_jan_slavko
4_hranjenje_svinje_silovsek_jo...
4_hranjenje_svinje_silovsek_josko 4_hranjenje_svinje_silovsek_josko
5_koline_druzina_jurko
5_koline_druzina_jurko 5_koline_druzina_jurko

Naslovni plakat je izdelala Ana Glinšek, Topol d. o. o.

JESEN NA VASI – pisana predstavitev na mestni tržnici v Velenju - 3. 10. 2015

Prva letošnja oktobrska sobota je bila bolj podobna aprilski - vsaj kar se vremena tiče. Ob robu jesenskega sejma, ki se je odvijal na Cankarjevi ulici, smo pred Centrom Nova pripravili zelo zanimiv program. Jutranje plohe so žal kmalu začele umivati pridelke na naši razstavi, ki jo je postavil Oskar Sovinc s pomočjo rekvizitov lokalnih ponudnikov in članov društva. Vsaka je za nekaj minut pregnala obiskovalce, ki so si z zanimanjem ogledovali tako razstavo pridelkov kot tudi razstavo različnih sort jabolk in ponudbo na naših stojnicah.

Ko  se je po deseti uri končno začelo kazati sonce, je bila priložnost za boljšo predstavitev ponudnikov, s katerimi sodelujemo pri tej in drugih prireditvah: Ekološke kmetije Mlinar, Darje Miklavžina s Strževe domačije, vinogradništva Branka in Elice Rednak, izdelovalca lesenih zabojev Ivana Krenkerja, Okrepčevalnice Ribiški dom, Ansambla Žarek ter seveda naših izdelovalk rož iz krep papirja. Vsak od njih je obiskovalcem zastavil nagradno vprašanje in podelil simbolično nagrado. Obiskovalci so si lahko nekaj malega prislužili tudi s prepoznavanjem pridelkov, skritih v naši vreči.

Veliko pozornosti sta vzbudila prikaz izdelave gajbic, za katerega je poskrbel Ivan Krenker z Graške Gore, ter prikaz tolčenja jabolk in prešanja tovcka. Člana društva Edo Hudournik in Slavko Pocajt sta stvar vzela zelo zares in kmalu je iz preše pritekel sok "iz domačih škalskih nešpricanih jabolk" , ki so ga obiskovalci z veseljem poskusili. Pri obeh opravilih so se lahko preskusili tudi obiskovalci.

Dogajanje je pospremil Stane Vovk, ki je predstavil tudi razstavo jabolk in pridelkov ter druge aktivnosti društva v sklopu projekta. Ena od teh je bila razstava likovnih del otrok na temo JESEN ter izbor najboljših. Nagrade so prevzeli še štirje otroci, ki so manjkali na prireditvi v Škalah, pozdravila pa jih je tudi Tetka JESEN.

Del dogajanja na prireditvi je ujela kamera TV Celje - posnetek si lahko ogledate na tej povezavi:

" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=SGfRINfzKGg

Preberite več ...

Jesen na vasi – pestro dogajanje pri Kelherjevem kozolcu– 27. 9. 2015

 V sodelovanju s partnerji smo v nedeljo, 27. septembra 2015, na svetovni dan turizma, pri Kelherjevem kozolcu v Škalah že peto leto zapored pripravili etnološko zabavno prireditev JESEN NA VASI. Obiskovalci so se lepo odzvali povabilu, da prinesejo na prireditev svoje najbolj zanimive pridelke, ki smo jih letos tudi tehtali. Največjo bučo je pridelal Janko Jan, največji krompir Milica Pogačar, največje jabolko pa za Gašerjem Kokotom (izven konkurence) Angelca Jan. Izbran je bil tudi NAJ NAJ pridelek - ta naziv pa je pripadel pesi, ki jo je pridelala Marica Tifengraber.

Poleg že tradicionalne razstave in izbiranja NAJ PRIDELKOV  je letos pritegnila pozornost razstava različnih sort jabolk, ki sta jo čudovito uredili Ana in Marija Glinšek. O vzgoji in zaščiti sadnega drevja je obiskovalcem povedal marsikaj zanimivega Gašper Kokot, vodja PE Turn pri KZ Šaleška dolina.

Pripravili smo nekaj že preizkušenih in nekaj novih iger na temo spravila pridelkov, med katerimi je največ pozornosti pritegnilo prešanje tovcka, ki sta ga obiskovalcem najprej demonstrirala Edo Hudournik in Slavko Pocajt.  V igri "koliko semen ima buča" je zmagal Ivan Aristovnik, ki je dejansko število semen (366) zgrešil le za 4 ter si prislužil četrt litra domačega olja iz buč, pridelanih na Lipačevi njivi.

Na prireditvi so si lahko obiskovalci ogledali še dve razstavi: likovna dela otrok na temo JESEN ter stare fotografije kmečkih opravil (slednja bo med 10. 10. in 30. 10. na ogled tudi v Knjižnici Velenje).

Na natečaj za otroška likovna dela je prispelo 57 izdelkov, tričlanska komisija, sestavljena iz članov Društva šaleških likovnikov, pa je med temi izbralo najboljša: v skupini predšolskih otrok dela Žana Jana, Danteja Požegarja in Pie Vrenčur, v skupini otrok od 1. do 4. razreda pa dela Matea Marinovića, Blaža Rakuše in Natalie Jakop.

Članice društva so delile domače dobrote, ki so jih prinesle, pekel se je kostanj in pil sladek tovcek, taborniki so poskrbeli za pečena jabolka. Poleg ognja sta obiskovalce ogrela tudi  Ansambel Žarek in Stane Vovk, ki je program povezoval.

Na prireditev JESEN NA VASI smo obiskovalce vabili tudi v okviru predstavitev na dveh zelo obiskanih točkah v soboto, 26. 9.: dopoldne na Pikinem festivalu, popoldne pa v Vinski Gori pred začetkom prireditve Mlada kmetica – mladi gospodar 2015. 

V soboto, 3. oktobra dopoldne pa vabimo še na mestno tržnico, kjer bomo pripravili razstavo pridelkov, predstavili različne sorte jabolk, izdelavo gajbic, prešanje tovcka ter lokalne ponudnike. Pridružil se nam bo Ansambel Žarek, poskrbeli bomo za zabavo obiskovalcev in kakšno nagrado. Prijazno vabljeni!

Preberite več ...

Vabljeni na JESEN NA VASI – 27. 9. 2015

V nedeljo, 27. septembra 2015, na svetovni dan turizma, bomo pri Kelherjevem kozolcu v Škalah že peto leto zapored pripravili etnološko zabavno prireditev JESEN NA VASI. Izbirali bomo NAJ PRIDELKE, ki jih bodo prinesli obiskovalci, s pomočjo strokovnjaka spoznavali različne sorte jabolk ter podelili nagrade za najboljša otroška likovna dela na temo JESEN. Vsa prispela dela bodo tudi razstavljena, enako pa velja za stare fotografije kmečkih opravil in seveda pridelke, ki jih je treba prinesti na prizorišče med 14. in 15. uro.

Tudi letos bomo za obiskovalce, otroke in odrasle, pripravili nekaj zabavnih iger na temo spravila pridelkov, pa seveda nagrade za zmagovalce in sodelujoče. Simbolično nagrado prejme vsak, ki bo za razstavo prispeval vsaj tri pridelke, za nekaj presenečenj pa bodo poskrbeli tudi lokalni ponudniki.

S pomočjo tabornikov Čete Divji volk Škale bomo pripravili pokušine jesenskih dobrot, za še boljše vzdušje pa bosta zagotovo poskrbela  Ansambel Žarek in Stane Vovk, ki bo program povezoval.

Če bo deževalo, bo prireditev prestavljena na naslednjo nedeljo, 4. 10. 2015.

Že zdaj pa vabljeni (ne glede na vreme) v soboto dopoldne, 3. 10. 2015 v Velenje na mestno tržnico, kjer bomo prav tako pripravili razstavo pridelkov, kakšno zabavno igro in predstavitev lokalnih ponudnikov.

Plakat Jesen na vasi, 27.9.201...
Plakat Jesen na vasi, 27.9.2015 Plakat Jesen na vasi, 27.9.2015
Plakat povabilo k sodelovaju p...
Plakat povabilo k sodelovaju pri oblikovanju razstave jabolk in pridelkov Plakat povabilo k sodelovaju pri oblikovanju razstave jabolk in pridelkov

Vabilo je izdelala Ana Glinšek, Topol d.o.o.

 

Jesen na vasi - povabilo k sodelovanju

Ob začetku letošnje jeseni, predvidoma 27. septembra 2015, nameravamo že peto leto zapored organizirati etnološko zabavno prireditev JESEN NA VASI. Poleg že tradicionalne razstave pridelkov, zabavnih iger in pokušine jesenskih dobrot bi želeli letošnje dogajanje pri Kelherjevem kozolcu v Škalah popestriti še z razstavo starih fotografij, ki prikazujejo kmečka opravila (v vseh letnih časih). Če imate kakšno zanimivo fotografijo na to temo, staro vsaj 20 let, jo bomo z veseljem vključili v razstavo. Lepo prosimo, da nas čim prej pokličete na 041 394 660 ali pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., da se dogovorimo o podrobnostih. Gradiva za razstavo zbiramo do 12. 9. 2015.

Na prireditvi bo postavljena tudi razstava otroških likovnih del na temo JESEN, ki bodo do 12. 9. 2015 prispela na naš naslov na podlagi natečaja. Izbor za razstavo bo pripravila strokovna komisija, sestavljena iz članov Društva šaleških likovnikov. Najboljša dela bodo tudi nagrajena. Podrobnosti so v priloženem besedilu natečaja.

Prijazno vabljeni k sodelovanju!

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Škale 85b, 3320 Velenje, Slovenija

info@revivas-skale.si

041-673-334

https://revivas-skale.si/